Generaal geeft uitleg bij vliegtuigen uit Meldert 1916-17

Generaal geeft uitleg bij vliegtuigen uit Meldert 1916-17

Deze Canadese piloot zat in Meldert in het versteek. Foto: if

Hoegaarden - Hoegaards Erfgoed, in samenwerking met het gemeentebestuur, nodigt iedereen uit op een vooropening van de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Een eerbetoon aan de Canadese flight sub-lieutenant Arnold J. Chadwick (+1917) en de burgers van Meldert die hem een schuilplaats boden (in 1916).

Afspraak op donderdag 9 november, 20 uur, in zaal Grand Cru van het Gemeentehuis, voor de opening van de jaarlijkse tentoonstelling honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog. Dit keer krijgt het evenement een bijzondere uitstraling, dankzij de opstelling van twee maquettes (elk drie meter breed) van vliegtuigen uit 1916-17. Noël Verlaers (Hoegaards Erfgoed) en betrokkenen uit Meldert vertellen wat er na 2 oktober 1916 is gebeurd: de crash van Chadwick in Meldert en zijn onderduikadressen in het kasteel, de kerk en bij families. Het publiek kan vragen stellen aan luitenant-generaal vlieger Claude Van de Voorde over de twee tweedekkers. Met de eerste stortte Chadwick neer in Meldert. Met de tweede kwam hij een jaar later om boven zee. Hij is begraven in Adinkerke. 

De tentoonstelling is aangevuld met een historische fotoreeks over de voedselvoorziening in Hoegaarden in WO1, het Nationaal Hulp en Voedselcomité en het leven op het neerhof. Met de documentatie van Maurice Dodion en Georges Stienlet en de medewerking van de Koninklijke Maatschappij der Neerhofdieren.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio