Ronny Mosuse, Alvin De Coninck, e.a. over "Belgisch Congo"

Ronny Mosuse, Alvin De Coninck, e.a. over "Belgisch Congo"

Organisator Alvin De Coninck. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - In het voorjaar mag je een tentoonstelling/film en een lezing/concert verwachten over de Belgische propaganda rond Congo tjdens Leopold II.

De link met het heden zal niet ontbreken tijdens deze culturele reeks van Curieus, de Vrijzinnige Kring, het Afrikafilmfestival, enz. Zanger Ronny Mosuse komt optreden maar vertelt eerst "De verborgen geschiedenis van mijn vader". Organisator Alvin De Coninck kan verwijzen naar de rol van zijn vader als adviseur van de later vermoorde (1961) premier Patrice Lumumba, tijdens de conferentie van 1960. Onder het motto Jullie (in plaats van onze) Congo komt in april de reizende tentoonstelling langs in Hoegaarden. Die staat nu in Vilvoorde en in maart in Leuven.

De tentoonstelling, gekoppeld aan filmbeelden, is te gast van 11 tot 30 april op de tweede verdieping van het Kapittelhuys (open op woensdag, donderdag en weekeinde, plus op afspraak). Met vrije toegang. De ngo Coöperation Education Culture wil hiermee, met de steun van onder andere de Franstalige Gemeenschap, de overheidspropaganda over Congo ontsluieren. Het lang verkondigde ideaalbeeld van bekering, onderricht en strijd tegen slavenhandel wordt gecorrigeerd door dat van economische uitbating, mishandeling en miskenning van mensenrechten.

Op woensdag 25 april (20u) vertelt Ronny Mosuse zijn verhaal, samen met een filmvoorstelling. Nadien volgt een optreden als muzikant. Deze Congolese Antwerpenaar blikte terug in het boek De verborgen geschiedenis van mijn vader: "België is toch wel bij de slechtste leerlingen van de klas als het gaat over de omgang met zijn koloniale verleden". Voor deze avond wordt twee euro entree gevraagd. Als symbolische herinnering aan de oude tijd wordt tevens gevraagd een bolletje zilverpapier mee te brengen.

Los hiervan: zie ook Afrikafilmfestival in 't Paenhuys.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio