VIDEO. Tienenaars Ben Vanderweydenen Roland Vanhoegaerden betonen alle eer aan Toots Thielemans

VIDEO. Tienenaars Ben Vanderweydenen Roland Vanhoegaerden betonen alle eer aan Toots Thielemans

Foto: if

Tienen - Gi Govaerts presenteert in vijf minuten het levenswerk van Toots Thielemans, door de VRT Big Band, in de Manege in Tienen. Met verwijzing naar zijn filmmuziek.

Tienenaars Ben Vanderweyden (mondharmonica) en Roland Vanhoegaerden (gitaar/whistling) betonen alle eer aan Toots Thielemans in de Manege en tal van andere culturele centra in Vlaanderen, tijdens de Toots Tribute Tour door de VRT-bigband. De presentatie is in handen van Fred Brouwers.

Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans (Brussel, 29 april 1922 – Eigenbrakel, 22 augustus 2016) was een Belgisch jazzmuzikant en componist, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Thielemans werd geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Hij speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn zeventiende ontdekte hij de mondharmonica en hij speelde daarnaast gitaar.

In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij werkte vervolgens samen met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Herbie Hancock, Dick Hyman, Jaco Pastorius, Stevie Wonder, Elis Regina, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten.

Zijn bekendste compositie is de jazzwals Bluesette uit 1962, waarin hij in unisono gitaar speelt en met de melodieën meefluit. Zijn eigenzinnige mondharmonicaspel speelt een belangrijke rol in de muziek van de films Midnight Cowboy (1969) en Turks fruit (1973) en in de muziek van de Zweedse animatiefilm Dunderklumpen! (1974). Zijn muziek werd ook het thema in de Nederlandse politieserie voor televisie Baantjer en in de Vlaamse politieserie Witse. Zijn zeer herkenbare speelstijl zet ook de toon in de beginmelodie van het televisieprogramma voor kinderen Sesamstraat.

Ander aankomend Tootsmoment in de regio. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio