Trotse onderwijzeres telt 35 winkels in haar straat

Trotse onderwijzeres telt 35 winkels in haar straat

Doelstraat: links de boekenwinkel en een café/zaal met uithangbord voor Bock en Dortor van Loriers. Foto: albert

Hoegaarden - Mevrouw Loze-Evrard, onderwijzers in de gemeenteschool, telde in 1950 met fierheid de winkels in haar straat.

Mevrouw Loze-Evrard liet een handgeschreven monografie na over haar dorp. Ze had het daarin ook over de Doelstraat. "Wij kennen al de huizen en al de mensen uit de schoolstraat. Wij beminnen ons lief dorp", zo eindigde ze. Ze schrijft vol lof over de Doelstraat : "Ze was vroegtijdig gekasseid en dit om reden dat men die kasseien ter plaatse vond. Inderdaad er bestond een kuil in Groot-Overlaar. De straat is immer zuiver en droog, dankzij de grote duikers die men in 1920 plaatste. Ze is 's avonds ook goed verlicht, wijl de lantaarnen met petroleum in 1924 werden vervangen door elektrische lampen."

De onderwijzeres heeft in 1950 de winkels in de Doelstraat geteld: "De straat telt zestig huizen, waaronder 35 winkels: bakkerijen, beenhouwerijen, ijzerwinkels, meubelwinkels, tabel- en cigarenwinkels, stoffen- en specerijenwinkels, drankhuizen, danszalen, enz. In de straat heb je ook de gemeenteschool, gebouwd in 1885." Zij somt op welke huizen in welk jaar zijn opgetrokken: in 1882 het huis van dokter Stes, in 1890 de boekenwinkel Vandenbroeck, de zaal Palace, schrijnwerkerij Sondervorst, het huis van de apotheker, in 1900 de bakkerij Vandenbosch, in 1920 de zaal Au Cercle, in 1924 de Generale Bank, enz.

Het werkje over het "ons dorp", gebouwen en straten, is te raadplegen in het erfgoedarchief Grand Cru. Nu telt de straat dertien handelszaken, van een verzekeraar aan het begin tot een schoenwinkel aan het eind. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio