Veertig jaar geleden: jeugdhuis Knapzak verlaat centrum

Veertig jaar geleden: jeugdhuis Knapzak verlaat centrum

De Knapzak tot 1978 aan de Bauduinstraat. Foto: Raymond Billen

Tienen - In februari 1978 verliet de Knapzak de lokalen aan de Bauduinstraat. De werking werd overgebracht naar het lokaal op zijn camping aan Castelweg, een zijstraat van de Hannuitsesteenweg in de Potterij.

Indertijd kende Tienen-centrum drie jeugdhuizen: Schakel (Withuisstraat), Eendje (Minderbroedersstraat) en Knapzak (Bauduinstraat). Dit laatste maakte deel uit van de liberale jeugdhuisfederatie. Het bezette lokalen van het Patronaat, de voorzijde aan de Baudunstraat, eigendom van de Tiense Suikerraffinaderij. In 1978 diende ze die te ontruimen. In de plaats kwamen er andere diensten (ziekenfonds, enz). De Knapzak bezat al jaren een camping aan de Castelweg. Voorzitter in 1978 was notaris Pierre Honorez. Naast de die "officiële" jeugdhuizen zouden in die periode nog andere jeugdclubs ontstaan (Eagles, Sjaloom, Haghedorn,...)

De liberale partij was fier op haar organisatie. In de verkiezingscampagne van1964 werd de Knapzak opgehemeld: "Het primordiale in Knapzaks doelstelling is de vrijetijdsbesteding van de jeugd verzorgen door een gezonde en educatieve ontspanning. De sport wordt zowel in openlucht als in zaal beoefend. Hier vinden we afdelingen als Vrije Zwemmers, Potterij Hoger Op, de judo, de tafeltennisploeg. Op het Knapzakterrein zelf is er in de zomer kampeergelegenheid waar honderden toeristen die ons stadje bezoeken graag gebruik van maken."

Het Nieuwsblad meldt op 3 februari 1978: "Jeugdhuis Knpzak heeft aan de Catelweg zijn nieuwe instuif geopend. De activiteiten dienden naar deze rustige uithoek van de Hannuitsesteenweg verhuizen omdat het lokaal aan de Bauduinstraat niet langer beschikbaar was. Op de opening kamen voozitter Pierre Honorez (PVV), schepen te Tienen, en Willy Schollaert, voorzitter van de Liberale Federatie van Jeugdhuizen, het woord. De lokalen worden de thuis van foto-, film-, volley-, zwemclubs, sommige culturele activiteiten en algemene instuif. Het is tevens de bar van het kampeerterrein."

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio