Goed aan Gemeenteplein huisvestte directeurs eerste suikerfabriek

Goed aan Gemeenteplein huisvestte directeurs eerste suikerfabriek

Directeurswoning aan het Gemeenteplein en het Hellestraatje. Foto: RSproperties

Hoegaarden - Het huis Van Nerum aan het Gemeenteplein staat nog steeds te koop. Het tijdschrift Alpaidis wil ervan de merkwaardige geschiedenis belichten.

Het eigendom paalt aan het Nermpad/Hellestraatje en via de tuin aan de Dotremontstraat. Zijn ligging aan het Gemeenteplein maakt het speciaal. Vandaar dat er honderd en meer jaar geleden de directeurs van de suikerfabriek gingen wonen. Maar nooit voor lang... Dat meldt Maurice Dodion in Familieschoon, het blad van de Confrerie der Vijf Geslachten. De deken van het geslacht Gulden Lelie, Arthur Van Nerum, woonde er tot bij zijn overlijden. De familie stelt het pand te koop. Dodion zal straks uitweiden over de voorgaande bewoners in Alpaidis, het blad van vzw Hoegaardse Erfgoed.

In 1865 trad de allereerste Hoegaardse suikerfabriek in werking. Dat gebeurde in de Dotremontstraat (toen Fabriekstraat). Als directeur werd de Luxemburger Alfred Desert aangetrokken. Hij nam zijn intrek in het huis aan het Gemeenteplein. Na hem kwam ook Joseph Putzeys er wonen. Die was uit Zelzate overgekomen en had naast de directeurswedde "een convenabele woonst met tuin, verwarming en verlichting" geëist. Na twee jaar verdwijnt Putzeys, met ruzie. Hij gaat in Rusland een suikerfabriek opstarten. Hij keert nadien terug als eerst directeur van de Grand Pont (Altenaken) en nadien van La Ghète (Ourystraat). Dodion stelt vast dat hij overal in onmin opstapte. Hij overleed in 1929.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio