Bisdom biedt kerk van Ezemaal aan als ontmoetingscentrum

Bisdom biedt kerk van Ezemaal aan als ontmoetingscentrum

Foto: www.kerknet.be/

Tienen - Alle gemeenten maken een kerkenplan op, met herbestemming van een deel van de gebouwen van de eredienst. In Ezemaal (Landen) gaat men al het verst.

De kerk van Sint-Aldegonde is een modern gebouw, aan de Hakendoverstraat, eigendom van  de kerkfabriek Ezemaal (op grond van vzw Decanaat Zoutleeuw). De kerk werd in 1964-1965 ontworpen en gebouwd en is uniek in zijn soort. Het gebouw kan getypeerd worden als moderne zaalkerk, zonder toren, in baksteen met sierelementen in beton. Het grondplan is opgevat als een onregelmatige veelhoek. Behalve het vaste tabernakel is al de rest verplaatsbaar. Architect is Marc Dessauvage. Het gebouw verving de vervallen kerk uit 1771, gelegen aan het kerkhof, meer in het centrum.

De kerk is niet beschermd maar wel vernoemd in de lijst van bouwkundig erfgoed. Erediensten vinden er niet meer plaats. Ze is prima toegankelijk voor andersvaliden omdat alles gelijkvloers is gebleven. Het gebouw is indeelbaar in compartimenten en kan omgebouwd worden tot een ontmoetingscentrum. Het is geschikt voor culturele of sociale activiteiten. Een Freinetschool toonde eerder al interesse. 

Het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen verspreidt nu zelf een bericht over de herbestemming. Wie geïnteresseerd is in het gebouw kan contact opnemen met Werner Van laer.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio