Houthakseldammen tegen modderstroom in Oorbeek

Houthakseldammen tegen modderstroom in Oorbeek

Monique Swinnen en Katrien Partyka aan een van de dammen. Foto: provincie vlaams-brabant

Tienen - De provincie Vlaams-Brabant heeft, samen met de stad Tienen, de landbouwers en de Vlaamse Landmaatschjappij, twee houthakseldammen aan de Oorbeeksesteenweg aangelegd.


"Van de vijf Vlaamse provincies heeft Vlaams-Brabant de meest erosiegevoelige bodem", zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor waterlopen en landbouw. "Telkens als het fel regent, stroomt met het water ook de goede landbouwgrond van de akkers weg. De modder komt terecht op straten en in woningen. Grachten en beken slibben dicht zodat het risico op overstromingen toeneemt. Daarom maken we van erosiebestrijding een prioriteit."

Jaarlijks kampen de Oorbeeksesteenweg en de dorpskern van Oorbeek met water- en modderoverlast op de straat, de fietspaden, in de grachten en de tuinen, kelders en huizen. Water en modder komt van hogerop gelegen akkers. Om de overlast te beperken, werden in samenwerking met de landbouwers, twee houthakseldammen aangelegd.

Een houthakseldam heeft een lengte van 52 meter, hij werd aangelegd op de grasstrook van de VLM langs de Oorbeeksesteenweg. Hogerop is de dam 65 meter lang. En werd met palen en kantplanken ook een bres in een talud hersteld. De provincie Vlaams-Brabant betaalt hiervoor 12.000 euro, wat overeenkomt met 90% van de kosten. De stad Tienen betaalt tien procent.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio