Verkiezingscampagnes starten drie maand voor sperperiode

Een van de auto's van Tienen Vooruit. Foto: if

Tienen - Met meer partijen dan ooit blijken de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen (14 oktober) ultra vroeg te zijn ingezet. Op 1 juli treedt de sperperiode in.

Met standjes op de marktdagen, huisbezoeken, slogans op de auto's... zijn partijen al ijverig aan de slag. Tienen gaat naar verkiezingen met meer partijen dan ooit. Alhoewel, zes jaar geleden waren er ook al lijsten van Libertas en VLOTT bij. Daarvan is nu (nog) niets gehoord maar er duiken wel fenomen op zoals Tienen Plus, de Burgerbeweging, Partij van de Dieren,... Er zijn onafhankelijken bij de vleet in de huidige gemeenteraad die nog met een initiatief uit de hoek kunnen komen.

Door de invoering van een sperperiode, met beperkte verkiezingsuitgaven, zijn nationale én lokale partijen er al eerder ingevlogen. Je zag de tuinborden van Open VLD weken geleden al opduiken. Er waren advertenties, huis-aan-huisdrukwerk, lanceringsdagen... van verschillende groepen. Partijen zoals Groen, Partij van de Arbeid, Open VLD... zijn burgers aan het bevragen aan huis. Groen zat op een sofa op pleinen in alle deelgemeenten.

Groen nam de afgelopen dagen De Schakel in om haar aanpak toe te lichten. Tienen Vooruit had er de Manege voor ingehuurd. De socialistische beweging liet 1 mei niet ongemerkt voorbijgaan maar zette een meeting op voor alle afdelingen van de regio samen. CD&V van haar kant is zichtbaar met verschillende restaurantdagen van aparte kandidaten. De partij stond ook met een stand op de dinsdagmarkt. Vlaams Belang, PvdA, N-VA waren er ook op dinsdagen en zondagen. Op 9 juni komt de N-VA-promobus met Ben Weyts en Theo Francken naar Tienen.

Terwijl bij elke soort verkiezingen de personalisering zich doorzet, plakken de Tiense partijen tot op heden weinig namen op een vaste plaats op hun lijsten. De volgorde bepalen zou nog de ergste klus kunnen blijken te zijn. Een uitzondering vormt kennelijk Tienen Vooruit, nieuw maar niet onbemiddeld... Die kandidaten rijden al rond met  bestickerde auto's: met naam, foto en plaats. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio