Scholieren werken spelenderwijs aan het Getelandschap

Kinderen van De Springplank aan een takkenwand. Foto: if

Glabbeek / Hoegaarden - Leerlingen van De Springplank uit Glabbeek leren spelenderwijs over kwalitatief en duurzaam landschapsbeheer. In Hoegaarden maakten ze kennis met het spel "Landschapsbouwers voor één dag".

De leerlingen uit Glabbeek leerden vandaag als eersten spelenderwijs over kwalitatief en duurzaam landschapsbeheer. Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) speelde met hen het spel Landschapsbouwers voor één dag. Het spel maakt deel uit van het Europees project Loket Onderhoud Buitengebied. Het Loket helpt de zes Gete-gemeenten om de open ruimte duurzaam te onderhouden.

Het gaat om Tienen, Hoegaarden, Landen, Zoutleeuw, Geetbets en Linter. Acties gaan van het beheer van talrijke kilometers wandelwegen, het onderhoud van knotbomen en andere kleine landschapselementen, samenwerking met sociale economiebedrijven of landbouwers. Zo is er  één aanspreekpunt om het onderhoud te coördineren. 

Zo werden er knotteams opgericht, groepen vrijwilligers die in ruil voor het hout gratis bomen gaan knotten. Daarnaast komt er een EHBB-team op, Eerste Hulp Bij Bacterievuur, dat snel ingrijpt bij besmettingen. Dankzij Eco2 komt er ook een hagendorser naar de regio. Tijdens de maand mei spelen lagere schoolkinderen educatieve spelletjes zoals het maken van een kamsalamander in klei, het vlechten van een muurtje met wilgentakken, het zoeken van koestersoorten in houtsnippers…

RLZH ontwikkelt dit spel ook, in een aangepaste vorm, voor kinderen van de lagere school van Tarpurisunchis bij Abancay in Peru, in het kader van een Noord-Zuiduitwisseling rond landschapsbeheer in 2017.  

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio