Ook kapel van Bijstand te bezoeken op Kerkendag

Ook kapel van Bijstand te bezoeken op Kerkendag

Ex Voto's in de kapel van Bijstand. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Op zaterdag 2 en zondag 3 juni staan zeshonderd gebedshuizen open voor het publiek tijdens de Open Kerkendagen.

In Hoegaarden doen de St.-Gorgoniuskerk (op zondag) en de Sint-Rochuskapel (Mariadal; zaterdag en zondag) mee. In de hoofdkerk zijn er rondleidingen, inclusief de schatkamer en de klokkentoren. In Sint-Rochus is er vrij bezoek, onder andere aan het gerestaureerde orgel. In de regio zijn ook twee kerken in Tienen, twee in Vissenaken en acht in Geldenaken (ook Lathuy,  Geest, Malen, Zittert-Lummen) te bezoeken.

Op het grondgebied Geldenaken, pal op de grens met Hoegaarden, zal ook de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand te bezoeken zijn. Van oudsher gaan daar bedevaarders naar toe zowel uit Outgaarden en Altenaken als uit het Waalse Zittert en Lummen. Tot vandaag blijkt het gemengde bezoek uit de ex-voto's in de beide talen. De pastoor van Lummen kondigt er ook zijn missen aan in Frans en Nederlands. 

Deze laatste kapel is samen met de Bartholomeuskerk in Zittert en de kapel van het Heilig-Hart (Sacré Coeur) in Lummen opgenomen in een drieluik onder de naam "Circuit du Chirel BW". Dat groepeert vrijwilligers die zich inzetten voor het religieuze patrimonium in Waals-Brabant. Op zondag 3 juni leiden ze rond langs de drie bedehuizen, met koffie en krentenbrood in de Bartholomeuskerk.

Open kerkendagen is aan zijn elfde editie toe in Vlaanderen, Brussel, Wallonië. De beweging, voorgezeten door streekgenoot Marc Huynen, breidt zich uit tot in Luxemburg en Noord-Frankrijk tot Bourgogne. Dat kan dank zij subsidies van alle regio's, Vlaanderen uitgezonderd.   

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio