Schilderij toont volledige processie van Hauthem

Schilderij toont volledige processie van Hauthem

Foto: if

Hoegaarden - Vzw Hoegaards Erfgoed kreeg van een familie een schilderij, van de hand van Fred Betrand, dat de oorspronkelijke St.-Catharinaprocessie van Hauthem toont.

Alfred Bertrand woonde aan het Gemeenteplein. Hij overleed in 1977. Zijn schilderij met de processie van Hauthem was in bezit van de familie Cauberghs. Het is nu overhandigd aan vzw Hoegaards Erfgoed. Het krijgt een plaats naast andere lokale taferelen van Bertrand (aangekocht door de heemkundige kring) maar gaat eerst naar de tentoonstelling "Processies vroeger en nu", in de kerk in Meldert. Daarvoor zijn objecten verzameld uit en over processies in Hoegaarden, Meldert, Hoksem en Hauthem.

Het schilderij (zonder jaartal) toont de groepen met dragers van drie beelden in de processie. Twee groepen vrouwen dragen de 16de eeuwse houten beelden van de heilige Catharina en Onze-Lieve-Vrouw. De mannen dragen een Heilig-Hart. De drie groepen waren alleszins nog in de processie enkele jaren na de restauratie van de kapel in 1968. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld is gestolen. Daarop zijn de beelden verwijderd uit de kapel en uitgestald in de beveiligde schatkamer van de kerk in Hoegaarden. Alleen St.-Catharina gaat nog mee in de processie (een kopie van het oude beeld). 

De tentoonstelling (Hoegaards Erfgoed, Davidsfonds, gemeentebestuur) in de kerk in Meldert opent nu zaterdag. Toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 17uur, van 19 mei tot 3 juni.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio