Hoegaarden en Moergestel gaan verzusteren

Vlnr: burgemeester Jean-Pierre Taverniers, wethouder Dion Dankers (NL), organisator Paul Spapens (NL), schepen Marleen Lefevre. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Het Noord-Brabantse Moergestel (Oisterwijk) en Meldert (Hoegaarden) delen dezelfde patroonheilige Ermelindis. Haar beeld uit "Gestel" is uitgeleend voor de Meldertse tentoonstelling. Fietsers en busreizigers waren vandaag te gast in Meldert.

De uitwisseling tussen de beide deelgemeenten bestaat al langer. Vorig jaar kwam de Ermelindisreus langs op Sinksmaandag. Tot 3 juni staat ook het eeuwenoude Ermelindisbeeld (1480) uit Moergestel tentoon in Meldert. De Noord-Brabanders hopen straks het reliekschrijn van Ermelindis te kunnen ontlenen voor een evenement. In Meldert spraken burgemeester Jean-Pierre Taverniers (Hoegaarden) en wethouder Dion Dankers (Oisterwijk) af om te verzusteren: "We gaan aan de slag."

Voor de Pinksterkermis en de tentoonstelling "Processies vroeger en nu" fietsten enkele Nederlanders de 110 kilometer tot in Meldert. Een andere groep maakte de verplaatsing met de bus. Er is een fietslus tussen de beide dorpen uitgewerkt. Moergestel liet daarover een boekje drukken met een voorwoord van onder andere de Hoegaardse schepen voor Erfgoed Marleen Lefevre. Zij leidde vandaag de verkenning van een eerste deel tussen Meldert en Lovenjoel, zijnde de overlijdens- en de geboorteplaats van Ermelindis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio