"700 jaar Bierdorp" werd ook in 1984 al gevierd

"700 jaar Bierdorp" werd ook in 1984 al gevierd

De tekening (Ubrt) uit 1984: "Zevenhonderd jaar bierdorp" Foto: if

Hoegaarden - De voorbije maanden vierden Hoegaardiers "700 jaar Bierdorp". Maar in 1984 verscheen er ook al promotiemateriaal onder diezelfde hoofding...

De idee van een zevenhonderdjarige brouwtraditie verwijst naar het jaartal 1318. Op welke archiefstukken dat is gebaseerd is onduidelijk. ABInbev zegt op zijn website: "Een historisch document vertelt al over het bestaan van een brouwerij in Hoegaarden in 1318." Het jaartal komt ook voor op teksten en tekening over de viering in 1984. Toen verscheen het stripverhaal, getekend door Ubrt, met als hoofding Zevenhonderd jaar bierdorp. Ubrt plaatst er de jaartallen "1318-1984" bij. Maar lijkt dat niet op Hoegaardse wiskunde?

Het jaartal 1318 kwam, zo werd gesteld, uit de gemeentearchieven. De paters bogaarden brouwden met zekerheid in 1460. De officiële brouwersgilde zou later ontstaan, in 1571. In dat spoor traden nadien vele anderen, waaronder ook de brouwers Pierre Celis (redder van het witbier/ Brouwerij De Kluis) en Marcel Thomas (vader van de Das Ale/ Loriers). Onze brouwers zijn onsterfelijk, zo luidde het in 1984. Reden genoeg om, na veertien jaar, de Bierfeesten (in tenten) om te vormen tot Brouwersfeesten (in de sporthal). 

Het Gemeentelijke Feestencomité, onder voorzitter Frans Huon, organiseerde de eerste Brouwersfeesten in 1984. De dag begon in brouwerij De Kluis, waar minister Gaston Geens de academische zitting voorzat. Burgemeester Roger Kerrijn maakte Marcel Thomas Ereburger. Schepen Frans Huon benoemde Pierre Celis tot Verdienstelijkste Hoegaardier. (Hij werd later ook Ereburger.)

Maar hoe zat het met die "zevenhonderd jaar"? Werd de verjaardag indertijd te vroeg gevierd? Of is het net omgekeerd? Want in de brochure Hoegaarden Bierdorp (2018) is sprake van "méér dan zevenhonderd jaar bier in Hoegaarden en deelgemeenten". Yvan Laloup heeft hierover een volksverhaal genoteerd in 2011: "Ongeveer duizend jaar na Christus dronken de Hoegaardiers bronwater. Driehonderd jaar later, op een zomerdag, brouwde een boerenzoon met bronwater een drankje voor zijn zieke moeder..." Laloup rekent ons voor dat de uitvinding in 1318 plaats vond. Hoegaardse wiskunde? 

Update: Van de striptekening uit 1984, verwijzend naar het jaar 1318, blijken twee versies te bestaan. Een verwijst naar 600 jaar bierdorp en de andere naar 700 jaar...

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio