Provinciale steun voor herdenking Eerste Wereldoorlog

Provinciale steun voor herdenking Eerste Wereldoorlog

Foto: noel verlaers

Hoegaarden / Glabbeek - Het provinciebestuur subsidieert zeventien projecten ter herdenking van het einde van WO1 in 1918. Hoegaarden is daar bij.

De provincie Vlaams-Brabant geeft 55.440 euro aan 17 erfgoedprojecten in Aarschot, Asse, Begijnendijk, Bertem, Bierbeek, Glabbeek, Haacht-Wespelaar, Haacht-Tildonk, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Liedekerke, Londerzeel en Meise. Deze subsidies gaan naar onroerend erfgoedinitiatieven die in het kader van 100 jaar einde WOI de herinnering aan de ‘Groote Oorlog’ levendig houden.

"Met deze subsidies willen wij Vlaams-Brabantse projecten ondersteunen die op onroerende wijze het WOI-verleden in herinnering houden of die (de omgeving van) onroerend erfgoed dat in directe relatie staat tot WOI, opwaarderen. Zij brengen op een duurzame en historisch onderbouwde manier WOI-gerelateerde gebeurtenissen, personen en plaatsen of ruimtes betekenisvol onder de aandacht", zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor erfgoed.

Voor Hoegaarden: Project onroerende herdenkingsplekken. Het project omvat enerzijds de plaatsing van herdenkings- en informatieborden over WOI aan de brug over de Gete (plaats van gevechten met burgerslachtoffers in augustus 1914) en op de crash-site van een Canadees vliegtuig (1916) in Meldert. Anderzijds wordt het familiegraf Dumont heringericht tot volwaardig herdenkingsmonument voor alle (on)bekende soldaten en burgerslachtoffers sinds 1914, volgens een vormgeving die aansluit bij het project Vredesporen. De subsidie hiervoor bedraagt 3.600 euro. Onthulling: 11 november 2018.

De Vredesporen worden verdeeld over een traject tussen de monumenten: een vredesbank, vredesboom, teksten in staal, klaprozen (gemaakt doo scholieren) tussen het Gemeenteplein en de graven aan de Walestraat. Het initiatuef komt van de gemeentelijke dienst Erfgoed. Aanvullen verzorgd vzw Hoegaards Erfgoed een tentoonstelling en een klaprozenproject, met daarvoor al een voorsmaaklje in de kapel van Hauthem tijdens de Open Monumentendag (9 sep). 
 
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio