Op bezoek in Heylissem: park en museum

Op bezoek in Heylissem: park en museum

Foto: Michel Leriche

Tienen - De Vlaamse Actieve Senioren van Tienen bezoeken het pedagogisch museum A. Pellegrin in Opheylissem, op donderdag 22 november.

Het museum is gewijd aan Armand Pellegrin, leraar aan de jongensschool van Opheylissem. In 1930, bij het honderdjarig bestaan van België, werd aan de leraren van de lagere scholen gevraagd om in hun klaslokaal een pedagogische hoekje in te richten met voorwerpen en documenten. Pelegrin kreeg voor zijn bijdrage het ereteken van de pedagogie en geschiedenis.

Aangemoedigd door de inspecteurs en zijn collega’s, besloot hij doorlopend tentoon te stellen en het idee van een museum was geboren. Doorheen de jaren, zijn de collecties gegroeid en uitgebreid. De verzameling van het museum worden geschat  op drie- tot vierduizend voorwerpen: de school vroeger, gemeentelijke administratie, de keuken vroeger, weversberoepen, andere oude beroepen,  landbouw, dynastie, leger en het café/cabaret.

De Tiense senioren gaan langs om 14 uur  (rue du Moulin 15). Parkeren kan langs de weg of op de parking van het provinciaal domein van Heylissem. Inschrijving. ten laatste op 11 november. De groep sluit, bij mooi weer, het bezoek af met een wandeling in het aanpalende provinciale domein.

Michel Leriche laat met een filmverslag kennismaken met dit vijverpark rond de voormalige abdij van Opheylissem. Hij bezocht het begin deze week al cross-skating (langlauf op rolletjes...). Je zult zien dat het er niet overbevolkt is.

 

 

 
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio