Hoegaardse acties voor vluchtelingen in een boek

Hoegaardse acties voor vluchtelingen in een boek

Ann Lamon (rechts) op een voorstelling in Mechelen. Foto: if

Hoegaarden - Op zaterdag 17 november (11u) stelt Ann Lamon in de kerk in Hoegaarden jaar boek "Jungle" voor. Dat gebeurt in het decor van de tentoonstelling "Klaprozen...", die is verlengd tot de week daarop.

 

Ann Lamon was tot voor kort woonachtig in Hoegaarden, nu in Heverlee. Ze was er een van de Straffe Madammen die acties opzetten ten bate van de vluchtelingen in Noord-Frankrijk. Ze legt nu de link met de vluchtelingen van WO1, zowel in 1914 als in 1918.

Daarover zegt ze: „Mijn boek begint in de zomer van 1914 via dagboekfragmenten van mijn overgrootmoeder Gabrielle Baudot. Ze moesten samen met de burgemeester uit Mechelen vluchten naar Glasgow. Het gaat ook over ons werk in de huidige vluchtelingenkampen en over een Syrisch gezin dat in het opvangcentrum in Hoegaarden terecht kwam. Je ervaart hoe oorlog toen en nu levens heeft verwoest. Ik heb het over mijn familie-achtergrond, de hulp van de gemeente Hoegaarden, over van alles eigenlijk… Allemaal gerelateerd aan vluchten.”

De tentoonstelling is georganiseerd door vzw Hoegaards Erfgoed. Zondag jongstleden koppelden ook 11 11 11 en de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingshulp zijn „Walk for Peace” aan het Klaprozenthema van de Eerste Wereldoorlog. Ook de boekvoorstelling is voor iederen toegankelijk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio