Tijdschrift volgt nasleep van Eerste Wereldoorlog op

Tijdschrift volgt nasleep van Eerste Wereldoorlog op

Namen op het monument in Outgaarden. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Het tijdschrift Alpaidis komt in het jongste nummer, en ook in het eerste van volgend jaar, terug op de gebeurtenissen aan het eind van WO1.

Na afloop van de tentoonstelling met de Klaprozen in de St.-Gorgoniuskerk kwamen reacties binnen. Zo wijst iemand van de familie Vandeplas op een honderd jaar oude prentkaart van een oudstrijder die in 1919 in het Belgische leger blijft. In die jaren namen 20.000 Belgische militairen deel aan de bezetting van het Duitse Rhurgebied. Andere dorpsgenoten stelden herdenkingskaders uit die periode ter beschikking: beelden van de Rijnsteden uit 1920. Ook is na de tentoonstelling de lijst van "onbekende soldaten" uit Hoegaarden aangevuld.

Het blad herinnert ook aan de inwijding van het oorlogsmonument in 1920 in Outgaarden. Daarvoor werd een geldinzameling verricht. Inwoners bouwden twaalf erebogen. Een op de zes gemobiliseerden uit Outgaarden sneuvelde. Alpaidis biedt in zijn jongste nummer ook een reeks foto's van de stoet uit 1930 voor honderd jaar België. Er wordt ook een reeks opgenomen van de postzegels over WO1 en de herdenkingen, uit de verzameling van Daniël Goffin. 

Verder ook souvenirs van de aanwezigheid van Canadese militairen na de oorlog, onder andere bij de heropbouw van de brug over de Gete. Een Canadees schreef in 1919 naar huis. Over Hoegaarden was hij kort: "It's an awful place, dear. I will tell you later of it."

Een jaargang van Alpaidis, uitgegeven door vzw Hoegaards Erfgoed, kost vijftien euro: te storten op BE23 3630 8110 6891.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio