Vijftien van de 31 gemeenteraadsleden zijn nieuwkomers

© Nicky Martens

Op maandag 7 januari wordt het nieuwe stadsbestuur in Tienen geïnstalleerd. Omdat de politiezones Tienen-Hoegaarden en Landen/Zoutleeuw samensmelten dient ook een politieraad voor de politiezone Getevallei te worden samengesteld.

Raymond Billen

Voor de gemeentraad zijn er onder de 31 voorgedragen raadsleden vijftien nieuwe gezichten. CD&V neemt acht zetels voor haar rekening en vormt samen met N-VA (5 zetels), Open VLD (4 zetels) en Groen (3 zetels) een meerderheidscoalitie. SP.A, Vlaams Belang en de nieuwe partij Tienen Vooruit voeren met respectievelijk 5, 2 en 4 zetels oppositie. Vijftien van de 31 voorgedragen raadsleden zijn nieuwe gezichten, zij het enkele wel met een staat van dienst in andere politieke organen. Nicky Martens (CD&V) is met haar 24 jaar het jongste raadslid.

Na de eedaflegging van de raadsleden volgt de verkiezing van de voorzitter van de gemeenteraad: Lucia Dewolfs (N-VA) is voorgedragen. Vervolgens gebeurt de verkiezing van de schepenen en leggen deze de eed af in handen van burgemeester Katrien Partyka. Zij legde eerder al de eed af bij de gouverneur.

Vanaf 1 januari smeltten de politiezones Tienen-Hoegaarden en LAN samen tot de politiezone Getevallei. De politieraad zal samengesteld zijn uit 19 leden (zonder de burgemeesters), waarvan de stad Tienen er negen mag aanleveren. Ook deze stemming zal maandag tijdens de installatievergadering gebeuren.

Aansluitend wordt tijdens de raad voor maatschappelijk welzijn het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) geïnstalleerd. Voor dit orgaan is Ine Tombeur (N-VA) kandidaat-voorzitter.

De bevoegdheden binnen het schepencollege worden op dinsdag 8 januari, tijdens de eerste zitting van het schepencollege, officieel vastgelegd. Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) wordt bevoegd voor veiligheid, handhaving en strategisch beleid. Wim Bergé (CD&V) wordt schepen van vrije tijd. Bram Delvaux (Open VLD) wordt eerste schepen en krijgt het pakket wonen en financiën toegewezen. Ine Tombeur (N-VA) wordt bevoegd voor het pakket ‘mensen’ met dus ook het bijzonder comité voor de sociale dienst. Eddy Poffé (Open VLD) wordt schepen van werk. Tom Roovers (Groen) wordt bevoegd voor infrastructuur. Zijn partijgenoot en nieuwkomer Paul De Cort wordt gedurende drie jaar schepen van duurzaamheid. Halverwege de legislatuur neemt Jan Debroeck (CD&V) de fakkel over. Gijsbrecht Huts (N-VA) wordt verantwoordelijk voor de interne en externe dienstverlening

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio