Aantal mantelzorgpremies is verdubbeld

Aantal mantelzorgpremies is verdubbeld

Groen is mét, rood is zonder premie. Foto: www.google.com/maps

Glabbeek - De nieuwe mantelzorgpremie bereikt in 2018 een dubbel aantal mantelzorgers.

Van 2010 tot 2012 bestond er een mantelzorgpremie van 50 euro die in 2012 verhoogd werd tot 60 euro. Onder het huidig bestuur werd de mantelzorgpremie onderverdeeld in vier categorieën met premiebedragen van 60 euro tot 270 euro. De hoogte van de premie hangt af van het feit op de mantelzorger al een maandelijkse vergoeding van 130 euro krijgt via de Vlaamse Zorgverzekering of niet en of de zorgbehoevende alleen woont of inwoont bij de mantelzorger.

Burgemeester Peter Reekmans (DP): "Sinds de invoering van de nieuwe mantelzorgpremie was er in 2018 maar liefst een verdubbeling van het aantal mantelzorgers in Glabbeek die een aanvraag deden. In 2010 werden er 76 gemeentelijke mantelzorgpremies uitbetaald, in 2018 steeg dit naar 153 premies. Sedert 2010 steeg het uitgekeerde budget van 3.800 euro per jaar naar 11.970 euro. Met het nieuwe premiestelsel in Glabbeek komen ook zorgbehoevenden die net te laag scoren op de nationale BEL-schaal in aanmerking voor een premie."

In onze regio keren de meeste gemeenten een (variërende) mantelzorgpremie uit, uitgezonderd Hoegaarden, Geetbets, Diest, Aarschot en Halen.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio