Alvin De Coninck brengt Duitse oorlogspensioenen in de kamer

Alvin De Coninck brengt Duitse oorlogspensioenen in de kamer

Alvin De Coninck. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Alvin De Coninck sneed in het ochtendprogramma op radio 1 de uitkering van Duitse pensioenen aan Belgen die in de oorlog in Duitse dienst gingen.

Alvin De Coninck (Meldert) vraagt al jaren dat een einde komt aan die uitbetaling: "Belgen die lid waren van de Waffen SSr tijdens de Tweede Wereldoorlog, kregen door een decreet van Adolf Hitler een oorlogspensioen uitbetaald. Dat decreet werd na de oorlog niet geschrapt, waardoor nu nog zo'n dertig hoogbejaarden in ons land een Duits oorlogspensioen krijgen." 

Het gaat om aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand. De Coninck stelt dat de jaren in de gevangenis, door een veroordeling na de oorlog, ook tellen als Duiste dienstjaren. Het stoort hem dat Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten werken na de oorlog een schadevergoeding kregen van slechts 50 euro per maand.

De kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen buigt zich vandaag over een resolutie die komaf wil maken met dat oorlogspensioen. 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio