Oude foto's: muur en beelden rondom kapel Ermelindis

De kapel omstreeks 1976. De muur en de nissen zijn nog redelijk intact. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Na de tentoonstelling in de kerk van Meldert, over de Hoegaardse processies, kwamen verdwenen objecten aan het licht.

In de loop van dit jaar worden de raadsels rond de "verdwenen" beelden in twee nissen van de Sint-Ermelindiskapel, én de restauratie van het pseudoschrijn, opgehelderd. De beelden bleken veilig bewaard in een muurkast in de kerk en het houten sierschrijn van de grafkapel, lag in de pastorie. De originele beelden kunnen niet terugkeren in de openlucht. Daarvoor wordt gerekend op betaalbare kopies.

Het lot van de omheiningsmuur rondom kerk en kapel blijft onduidelijk. Net voor de fusies van Meldert (Honsem) bij Hoegaarden werden aan de straatzijde twee bressen geslagen. De gemeenteraad van Honsem stemde in 1976 voor de omvorming van de oud begraafplaats tot een parkeerplaats. De afgevaardigen van Meldert stemden toen tegen. Na de fusie borg de gemeente Hoegaarden dat plan op. Het bestuur restaureerde de muur en herschikte enkele oude kruisen.

In die periode rond 1976 was (zie foto) de kerkhofmuur nog redelijk intact ter hoogte van de kapel. Vandaag is er, op wat puin na, zo goed als niets van over. Er zijn een draad en een heg voor in de plaats gekomen, doch niet op de erfgrens. Het lot van de muur moet een onderdeel zijn van het beheersplan dat voor de dorpskern van Meldert in de maak is.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio