Vissenaken zet oorlogsherdenkingen verder

Schepen Bergé bij zijn toespraak. Foto: etienne kinnaer

Tienen - Vissenaken herdacht de oorlogsslachtoffers van WOI en II aan het monument op het St.-Pieterspleintje in aanwezigheid van de vaderlandslievende verenigingen, het stadsbestuur, de school, de Landelijke Gilden en Vissenaken ons Dorp leeft vzw.

In Vissenaken werd, na een lange winterslaap, in 2014 opnieuw een herdenkingsplechtigheid opgestart. Schepen Wim Bergé (CD&V): "Hoewel we oorspronkelijk afgesproken hadden alleen gedurende de periode van de herdenking van 100 jaar begin en einde van WOI deze plechtigheid te organiseren werd op algemene vraag tijdens de algemene vergadering van Vissenaken ons Dorp leeft beslist deze plechtigheid ook in de toekomst verder te zetten. Bovendien heeft het dorpscomité een paar jaar geleden een replica gefinancierd van de originele Vissenaakse vlag."

"Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat wereldoorlog II ten einde kwam. Deze oorlog was nog wreder dan de eerste: 60 miljoen mensen lieten het leven, waarvan 40 miljoen burgerslachtoffers, op alle continenten. Daarnaast kenmerkte de Tweede Wereldoorlog zich door het systematisch stigmatiseren, uitsluiten, gevangen nemen en uitroeien van hele bevolkingsgroepen. Zes miljoen joden, waarvan 25.000 uit ons land, lieten het leven. Hiermee bereikte de mensheid het dieptepunt van haar geschiedenis."

"Jammer genoeg wil de mensheid helaas niet leren uit het verleden. Denk hierbij aan het schietincident op een Utrechtse tram, amper gisteren gebeurd, waarbij alweer drie onschuldige slachtoffers te betreuren zijn. Toch moeten we hopen dat uit deze gruwelijke daden ooit een boodschap van hoop en eeuwige vrede zal ontspruiten. We moeten deze boodschap levendig houden en ze koesteren. Daarom is het zo belangrijk dat plechtigheden, zoals die van vandaag in Vissenaken."

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio