Herontdekt: een brandplaatje op parochiecentrum en kasteel

Herontdekt: een brandplaatje op parochiecentrum en kasteel

Foto: joris verbaeten

Hoegaarden - Zo'n blikken plaatje duidt aan dat het gebouw verzekerd is. Maurice Dodion van vzw Hoegaards Erfgoed vraagt wie er zo nog aan gevels heeft hangen?

Joris Verbaeten, voorzitter van het Parochiecentrum, nam deze foto. Het plaatje met de letters PR en graanhalmen, hangt boven de achterdeur van het PC. Hij hoorde dat er iets gelijkaardigs hangt op de voorgevel van het kasteel (parkkant) van het St.-Janscollege in Meldert. Maar wat betekent dit?

Maurice Dodion reageerde: "Dat duidt aan dat het gebouw verzekerd is. Er waren er nog in Hoegaarden, te zien ergens op de voorgevel. Maar ik zou niet weten waar er nu nog kunnen zijn? Er kan naar gezocht worden."

Het Agentschap Onroerend Erfgoed bevestigt dit: "Het dient als bewijs voor de verzekering. Het bewijs dat het goed verzekerd was. We zien dergelijke brandplaatjes met PR ook in Sint-Truiden, Maastricht... PR verwijst naar de Compagnie des Propriétaires Réunis, et du Phenix belge, S.A. financière et de Réassurances Brussel, uit 1821. Elke verzekeraar had zo z'n eigen brandplaatje."

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio