Koen Van den Heuvel bezoekt projecten aan Gete en Mene

Koen Van den Heuvel bezoekt projecten aan Gete en Mene

Het wachtbekken aan de Doornstraat houdt water op vooraleer het Tienen kan bedreigen. Foto: Raymond Billen

Tienen / Hoegaarden - Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) brengt op woensdag 17 april een bezoek aan het Schip, de Getelaan, Hoksem en Vissenaken.

 

Na een rondleiding ter plaatse wordt toelichting verstrekt over het project Gete in Tienen. De stad Tienen heeft samen met de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) een ontwikkelingsvisie uitgeschreven voor de waterloop. Het bezoek begint op het Schipplein.
Daarop volgt een toelichting van het Strategisch Project Getestreek, een samenwerkingsverband tussen verschillende partners: de gemeenten Tienen, Hoegaarden, Landen, Linter, Geetbets en Zoutleeuw, Boerenbond, Natuurpunt, Hageland+, provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Zuid Hageland.

Het project Water als bondgenoot in de Getestreek: geïntegreerde oplossingen voor de Grote en Kleine Gete. maakt deel uit van veertien voorstellen om watergebonden problemen aan te pakken. Water-land-Schap vormt samen met het intergemeentelijk hemelwaterplan een antwoord op het gewijzigd neerslagpatroon, de gevolgen van wateroverlast en droogte. De ronrit gaat daarna verder langs het pas geplante Stadsrandbos, aan de Getelaan in Tienen.

Het gezelschap bezoekt nadien het wachtbekken van Hoksem, op de Mene. De drie nieuwe wachtbekkens in de Ruilverkaveling Willebringen met een gezamenlijke oppervlakte van 1,64 hectare kunnen meer dan 15.000 kubieke meter water tijdelijk bergen en nadien vertraagd lozen. Hierdoor wordt wateroverlast in de lager gelegen gebieden vermeden. Afspraakin Hoksem: achreraan Doornestraat, achter de Lourdeskapel.

In Natuurhuis De Gors (Vissenaken), bij Natuurpunt, volgt een toelichting van de inzet van sociale economie en van de vrijwilligersploegen en de rol van De Gors als Landschapscentrum. Minister Koen Van den Heuvel en Katrien Partyka  (CD&V), burgemeester van Tienen, sluiten af in het Thuys van Heylissem, drie leefgroepen van de Stichting Delacroix voor personen met een motorische beperking , aan de Beauduinstraat.


 


 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio