Zonnepark op hst-bermen alweer afgeblazen

Zonnepark op hst-bermen alweer afgeblazen

Foto: google street view

Tienen / Hoegaarden - Infrabel heeft het project voor zonnepanelen op de berm van de hogesnelheidspoorlijn (voorlopig) stopgezet. Voorrang gaat naar projecten (op gebouwen) waar vandaag de haalbaarheid beter gegarandeerd is.

Infrabel lanceerde de idee voor zonnepanelen op het talud voor de hst van Haasrode tot Hoegaarden. Voor een eerste selectie van locaties organiseerde de spoorwegbeheerder een kwalificatieronde met zeven ondernemingen. De zeven kandidaten ontvingen een bestek en giungen op plaatsbezoek in Bierbeek. Infrabel vroeg hen een technisch onderbouwd aanbod in te dienen, met inbegrip van een prijsofferte vertrekkend van een recht van opstal voor tw!ntig jaar.

Infrabel heeft echter van geen van de gekwalificeerde bedrijven een bod mogen ontvangen. Hinderpalen bleken te grote onzekerheid rond een aantal technische gegevens, voornamelijk de bodemstabiliteit van de bermen, de kosten en de (on-)mogelijkheid om op het bestaande net aan te sluiten. Infrabel besliste om die reden het project voorlopig stop te zetten en de focus te leggen op rendabeler projecten. De voorkeur gaat naar fotovoltaïsche zonnepanelen op gebouwen. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio