Vijftig jaar geleden: feest met veel sport, bals en één miss

Vijftig jaar geleden: feest met veel sport, bals en één miss

Kermiskoers in Hauthem, aan zaal De Ster. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Voor de eerstkomende weken zijn dit jaar kermissen aangekondigd in Hauthem en Hoksem. Wat zegt onze kalender van vijftig jaar geleden daarover?

Het Nieuwsblad van 1969 kondigt kleine en grote feesten aan, vanaf Palmzondag. De palmprocessie werd toen opgeluisterd door vlaggendragers en een ruitergroep uit Goetsenhoven reed voorop. De eerste zondag van mei ging in Hauthem de St.-Catharinaprocessie uit, een jaar na de volledige restauratie van de kapel. Op 11 mei was er een wielerwedstrijd én bal met The Perfecta Boys (in zaal De Ster). In Nieuw Overlaar werd die maand het tiende jaar van de (voorlopige) Sint-Jozefskapel gevierd. 

Op 1 juni hielden Meldert en Hoksem tegelijk kermis. Meldert had natuurlijk zijn processie, een wielerkoers, een tienerfuif en een serieus bal in zaal Laroy. Hoksem organiseerde over twee weekends een voetbaltornooi met teams uit eigen dorp, Oorbeek, Kumtich en Hoegaarden. Verder waren er vier bals in de spiegeltent, waarvan één ten voordele van de kerkrestauratie.

Tussendoor hielden in Hoegaarden zowel het parochiecentrum als Sporting Hoegaarden Vlaamse Kermissen. Bij gebrek aan sporthal plaatste Sporting voor de bals een tent. Half juli waren er ook drie kermisbals in zaal Pax (met Rudy Anthony, Marc Dex en de Ruby's, de Tiroler Huby's). In de overige zalen (Cercle, Warande...) werd evenzeer gedanst en 't Nieuwhuys nodigde uit in zijn expoverdieping. Krater 16 hield twee fuiven in de parochiezaal.

Op 16 augustus trok Outgaarden naar de jongensschool voor "Vlaamse volksfeesten, met dansgelegenheid". Voor de septemberkermis waren er dan in Hoegaarden weer harmonieconcerten en tentoonstellingen. Eind van de maand werd Vroentekermis gevierd in café Viviane: voetbal met de Vroentevrienden, volksspelen, tombola en verkiezing van Miss Vroente. Zeker meer cafés deden mee aan verschillende wijkkermissen (Nerm) of hielden een nieuwjaarsbal (zaal Finoulst aan de Putzeysstraat). In Outgaarden was er een benefiet voor een gehandicapte in zaal De Gouden Sleutel.

Geen van die feestzalen bestaat nu nog.  

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio