Verzet tegen geplande prijsstijging van Ecowerf op containerpark

Verzet tegen geplande prijsstijging van Ecowerf op containerpark

Kris Vanwinkelen aan het containerpark. Foto: if

Glabbeek - Enkele gemeenten, waaronder Glabbeek, verzetten zich tegen een tariefverhoging in de afvalbakkenparken van Ecowerf.

 

Schepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij) is bevoegd voor afvalbeleid: “Met het verdubbelen en zelfs verviervoudigen van de prijzen voor afval willen bepaalde politici uit onze buurgemeenten enkel de kostprijs van de containerparken voor de gemeentebesturen doen dalen en via verdoken belastingen de factuur  doorschuiven naar hun inwoners. Sommige gemeentebesturen hebben binnen de afvalintercommunale Ecowerf voorgesteld om de prijzen in alle containerparken vanaf 2020 fors te verhogen. De reden voor deze prijsstijgingen is absoluut geen duurdere afvalverwerking, maar een louter politieke keuze van sommige gemeenten. Voor boomstronken, snoeihout en steen wil men de prijzen gaan verdubbelen en de prijzen voor harde plastics en sloophout wil men zelfs gaan verviervoudigen."

Binnen het bestuur van Ecowerf hebben Glabbeek en nog enkele andere gemeenten gesteld dat ze niet meegaan in het verhogen van de tarieven. Zo een prijsstijging in 2020 zal Glabbeek opnieuw niet doorrekenen aan inwoners. In 2021 loopt het 18-jarig contract van de gemeente Glabbeek met afvalintercommunale Ecowerf af. Glabbeek wil via een marktbevraging zoeken naar een afvalbedrijf dat de inwoners de beste prijs/kwaliteit kan bieden."

Vanwinlelen stelt dat de prijzen van afval per kilo in het containerpark van Glabbeek in 2020 dezelfde blijven: voor grofvuil 0,2 euro, voor harde plastics 0,02 euro,  voor sloophout 0,02 euro , voor boomstronken 0,02 euro, voor snoeihout 0,02 euro en voor steen enz.. 0,02 euro.

 

De fors verhoogde prijzen die bepaalde gemeenten binnen Ecowerf nu willen doorvoeren voor afval per kilo in de containerparken vanaf 2020 zijn: Voor grofvuil 0.27 €, voor harde plastics 0.08 €, voor sloophout 0.08 € , voor boomstronken 0.04 €, voor snoeihout 0.04 € en voor steen enz.. 0.04 €.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio