N-VA wil dat gemeente elektrisch autodeelt

N-VA wil dat gemeente elektrisch autodeelt

Elektrisch autodelen in een andere gemeente. Foto: Rudy Tollenaere

Hoegaarden - Gemeenteraadslid Liselore Fuchs (N-VA) pleit voor elektrisch autodelen als remedie tegen de parkeerproblemen.

Er wordt regelmatig geklaagd over het gebrek aan parkeerplaatsen in Hoegaarden. Gemeenteraadslid Liselore Fuchs suggereert een oplossing: "Een goed, duurzaam en flexibel alternatief voor het bezit van een eigen (tweede) wagen is het autodelen met elektrische wagens. Dat heeft grote milieu-, sociale en economische voordelen. Het vermindert het aantal auto’s, de kilometers file, de CO2-uitstoot, de parkeerdruk en de kost per persoon voor het gebruik van een wagen."

De gemeente zelf kan het voorbeeld geven door een auto te huren in plaats van te kopen. Verouderde dienstvoertuigen kunnen vervangen worden door elektrische deelwagens. Liselore Fuchs: “We kunnen starten met twee wagens. Op het gemeenteplein komt dan een tweede laadpaal die voorbehouden is voor deze voertuigen. Zo kunnen ze gebruikt worden door de medewerkers van de gemeente voor dienstverplaatsingen als ook door inwoners voor hun verplaatsingen. Als het systeem succes heeft, kan men het uitbreiden naar de deelgemeenten."

Instappen en vertrekken met de smartphone, is een ander voorstel. Inwoners die maar af en toe een wagen nodig hebben, kunnen zo de grote kost van een eigen aankoop vermijden en genieten van alle comfort van gedeeld elektrisch rijden. Liselore Fuchs: “De gemeente kan een samenwerking aangaan met een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn er al enkele actief die gemeenten ondersteunen in het uitwerken van zo een plan. Via abonnementen kunnen de wagens dan verhuurd worden aan inwoners. Voor zo een 10.000 euro per jaar kan de gemeente al twee wagens ter beschikking krijgen.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio