Vijftig jaar geleden: viering van deken Verdroncken

Vijftig jaar geleden: viering van deken Verdroncken

Deken Pieter Verdroncken (midden) op een foto in Nieuw Overlaar. Foto: Raymond Billen

Tienen - In de zomer van 1969 was Pieter Verdroncken vijftig jaar priester en 25 jaar deken in Tienen. Opvallend is dat het hele decorum rond zijn viering intussen is verdwenen.

Pieter Verdroncken (Beersel, 9 mei 1896 - Leuven, 23 april 1976)  was priester gewijd in 1919. Hij werd leraar in Vilvoorde en Halle, onderpastoor in Sint-Gillis (Brussel), pastoor van Sint-Kwintens-Lennik... In 1944 werd hij benoemd tot pastoor-deken in Sint-Germanus Tienen (tot 1971). In juni vijftig jaargeleden organiseerde men zijn jubileumviering. Op 4 juli 1969 beschrijft Het Nieuwsblad de optocht met de vlaggen van de oudstrijders en van de christelijke verenigingen.

Het valt op hoeveel elementen uit die viering nu zijn verdwenen. Bijvoorbeeld: de stoet vertrok aan zaal Cinex (Kapucijnenstraat), op kop liep de fanfare van de Patria, de receptie vond plaats in zaal Xaverium (Onze-Lieve-Vrouwbroedersstraat). Onder de leiding van de deken was het Xaverium (na brand) heropgebouwd. Verdroncken had ook de restauratie van de Sint-Germanuskerk in gang gezet en die werken zijn nog bezig. Het Immaculatainstituut kreeg nieuwbouw onder deze deken. Ook die gebouwen worden nu gesloopt.

Onvermijdelijk is ook het stadsbestuur mettertijd gewijzigd. Op de viering bood wijlen schepen Gustaaf Billen (CVP) in het stadhuis een glas aan aan familieleden en genodigden. Burgemeester Rik Boel (BSP) onderstreepte in zijn toespraak "de eenvoud en de hartstocht waarmee de deken het beste van zichzelf heeft gegeven aan de bevolking, gedurende 25 jaar". De stad schonk de jubilaris een symbolische herdenkingsschotel.

Niet alles is met de tijd verloren gegaan. De Bergrakkers herinnerden recentelijk, bij hun zevetigste verjaardag, nog aan het feit dat deken Verdroncken voor hen de grond van het verdwenen gasthuis in de Potterij kocht. Maar het is een feit dat naar deken Verdroncken geen straat of plein is vernoemd. Dat overkwam wel zijn voorganger, deken Rochette. Maar die is in de oorlog wel gebombardeerd. Zijn opvolger is "Verdroncken". 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio