‘Lazuur’ bekroond met eerste prijs Matexi

Tienen - ‘Lazuur’, de buurtcompetitie van OpgewekTienen, wint de Matexi Award.

Immogroep Matexi reikte voor het vierde jaar de Matexi Award voor het Meest Verbindende Buurtinitiatief uit. In de categorie ‘Initiatieven door Particulieren’ wint de burgerbeweging opgewekTienen met ‘Lazuur’. In de categorie ‘Initiatieven door Lokale Besturen’ wint de stad Herstal met ‘Cet été, prends ta place’ (vrij vertaald: ‘Kies deze zomer jouw plaatsje’). Ze ontvangen een geldprijs om hun initiatief verder uit te bouwen.

Bij de lokale besturen mocht de stad Herstal de hoofdprijs in ontvangst nemen met het project ‘Cet été, prends ta place!” (vrij vertaald: Kies deze zomer jouw plaatsje). Deze zomerhappening investeert in beter samen-leven, meer samen-genieten en vooral in ontmoeten en elkaar als buren ontdekken. TV Kortenaken, een senioreninitiatief dat spontaan uitgroeide tot een bruisende ontmoeting van heel diverse groepen en mensen, belandde op de tweede plaats.

In de categorie ‘particuliere projecten’ kwam ‘Lazuur’ uit Tienen als winnaar uit de bus. Deze aflossingswedstrijd tussen buurten wordt jaarlijks georganiseerd door burgerbeweging OpgewekTienen. Lazuur verwijst naar het specifieke blauw in de Tiense vlag en wapenschild. De wedstrijd volgt het eeuwenoude principe van de competities tussen stadsbuurten. Winnen is belangrijk maar er heerst ook respect. Buurtteams leggen minstens tien rondes af waarbij ze een zelfgemaakt schaap doorgeven. 

Oordeel van de jury: Dit buurtinitiatief verleidt inwoners tot actieve betrokkenheid bij hun gemeenschap, van buurt tot stad. De combinatie tussen speelsheid en creativiteit, fierheid en zelfrelativering overtuigde de jury. Wellicht inspireert dit initiatief andere steden om een stokoude traditie opnieuw springlevend te maken.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio