Veertig jaar geleden: de eerste marktbus daagt niet op

Veertig jaar geleden: de eerste marktbus daagt niet op

Marktbus (in andere regio).

Hoegaarden - In juni 1979 wordt de busdienst vanuit Nerm naar Tienen gelanceerd, voor het marktbezoek op dinsdagen. Maar de eerste weken had men de buschauffeur over het hoofd gezien...

Op 8 en 14 juni bericht Het Nieuwsblad over de nieuwe busdienst in Hoegaarden. De eerste keer omdat er volk op een bus wachtte die niet kwam opdagen. De tweede keer omdat het raadsel was opgelost. De NMVB (voorloper van De Lijn) had wel de nieuwigheid aangekondigd maar ze had vergeten de chauffeur van dienst te verwittigen. We lezen: "De busexploitant, op zijn kantoor in Tienen, zegt verrast te zijn door de introductie van de nieuwe lijn. Het principiële akkoord was al lang gegeven maar de praktische uitvoering moest op het laatste moment worden geregeld."

De bus zou vanaf 16 mei van en naar Tienen rijden vanuit Nerm, met haltes aan het Schip en aan de nummers 22 en 4. Er werden haltepalen geplaatst. De twee daaropvolgende weken daagde de bus niet op. Er stonden telkens tien reislustigen te schilderen. Pas begin juni daagde de bus een eerste keer op. De chauffeurs kregen de opdracht Nerm aan te doen kennelijk te laat. De marktbus op dinsdag bestaat vandaag nog. De zaterdagrit, die ook in 1978 werd ingevoerd, bleef niet bestaan.

Tegen de bussen van Nerm naar Tienen bestond verzet, veertig jaar geleden, bij het Hoegaards Handelaarsverbond (nu opgeheven). De bond noemde dit oneerlijke concurrentie ten bate van Tienen. Hij eiste dat er ook bussen Tiens cliënteel naar Hoegaarden zouden brengen. "In het bijzonder", zo lezen we, "dringen de handelaars aan op een bus die vanuit Outgaarden, en zeker vanuit Meldert, naar Hoegaarden zou rijden." 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio