Veertig jaar geleden: brouwerij Celis verhuist naar Stoopkensstraat

Veertig jaar geleden: brouwerij Celis verhuist naar Stoopkensstraat

Pierre Celis op het dak van Hougardia. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - "Oud-Hoegaards straks uit een nieuw vaatje". Onder die kop werd de verhuizing van de brouwerij van de Vroente naar de Stoopkensstraat aangekondigd.

"Het eenmansbedrijf verhuist", schreef Het Nieuwsblad op 30 juni 1979. "Een van deze dagen begint Pieter Celis de eerste hectoliter "wit bier" te brouwen in zijn nieuwe installaties aan de Stoopkensstraat. Hij verlaat het stadium van de eenmansbrouwerij. Daarvoor kocht hij gebouwen en bronnen van de voormalige likeurstokerij Hougardia en ketels en ander tuig bij de verdwenen brouwerij De Sleutel in Betekom. Er kwam een NV Brouwerij De Kluis tot stand waarvan Celis 51% der aandelen bezit".

Twaalf jaar eerder was Pieter (Pierre) Celis op z'n eentje gaan experimenteren met de oude recepten van het Hoegaards bier. Er kwamen Vader Abts en Grand Cru bij. Met de antieke roerkuip en de twee gistingstanks van elk 25 hectoliter kon Pierre het niet langer bolwerken. De NV De Kluis zal na 1979 tien maal meer bier afleveren. Pierre zou niet langer zelf met flessen en vaten naar Nedeland rijden. Daarvoor werd de familie Winters (van het merk Seven Up) vennoot. Een trappistenpater uit Achel had bemiddeld.

Bij zijn start in1967 voorspelden de ambtenaren van de Accijnzen weinig goeds. In de twaalf voorgaande jaren hadden ze geen enkele brouwerij in België weten starten. Trouwens, in Hoegaarden gingen Das Ale, Hirsch Pils, Dortor, enz. ten onder. Maar Pierre zette door en deed daarvoor in 1979 een beroep op een ingenieur, enkele personeelslden en twee brouwers met ervaring in brouwerijen Loriers, Ghlin en Eerken. Het verslag van veertig jaar geleden besluit met Celis' voorspelling: "Hoegaards bier is onsterfelijk". 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio