Aquafin werken in Hauthem vanaf augustus/september

Aquafin werken in Hauthem vanaf augustus/september

Tijdens de vergadering Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - De werkzaamheden voor riolen en wegen op een stuk van Hauthem ("de blok") beginnen in augustus met de nutsleidingen en in september met de dubbele riolen.

Een honderd aanwezigen volgden de uiteenzetting in het gemeentehuis. Er waren vragen over de kosten voor de aanpassing van de huisaansluitingen, de aard van de verkeersremmers, de eventuele hinder van de twee pompstations...

Fase 1 slaat op de drie wegvakken van "de blok" (de straat met de mozaiekstenen, plus een zijtak). Daar komen trottoirs en een rijweg in asfalt. Fase 2 gaat van aan de kabine tot aan de kapel en verder. De weg wordt heraangelegd in beton. Alle trottoirs zijn in zwarte straatstenen. Het stuk vanaf de kapel tot in het veld wordt gelegd in snelhardend beton omdat er anders een maand lang geen landbouwverkeer over zou kunnen. Deel drie slaat op de hoofdweg van Hauthem, van kabine tot bareel, richting Hoegaarden (ook beton).

Deel 4 slaat op de Kauterhof (de ingenieurs zeggen het Kouterhof - wishfull thinking met een oog op de horeca?) met een heraanleg in kassei met aan weerszijden betonnen fietssuggestiestroken. Daar komen snelheidsremmers (Berlijns kussen en paaltjes). Ter hoogte van Egypte komt er een bufferbekken dat Hauthems regenwater vertraagd laat afvoeien. De onderkant van de Kauterhof krijgt beton. De uiterste bovenkant asfalt (zoals nu). De bestaande riool wordt grotendeels vervangen. Ze blijkt vaak verzakt, verstopt en lek. Op de goede plaatsen wordt ze wel hergebruikt.

Aannemer Willemen uit Mechelen begint eraan na de bouwvakantie. In augustus moeten eerst de nutsleidingen worden aangepast. Er komt van aan de kabine bijvoorbeeld nieuwe waterleiding.  De aannemer breekt de straat op in stukken van 250 meter. 's Avonds gaat de sleuf dicht en kan men over steenslag doorrijden. Gezien de vroege aanvang van de werkdag is het aangeraden om de auto steeds buiten de werfzone te parkeren.

Voor de eerste fase zijn er weinig omleidingen. Voor de tweede en derde fase rijdt men om via Meldert. Tijdens de werken aan de Kauterhof moet het verkeer naar Hauthem rijden vanaf de Carrousel. In de andere richting neemt men veldwegen vanuit Hauthem tot in Overlaar. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio