Beeld van Johan Creten op binnenkoer Arenbergkasteel

Beeld van Johan Creten op binnenkoer Arenbergkasteel

Foto: Bert de Leenheer/galerie Transit

Hoegaarden - Nog tot 1 september staat Johans Cretens beeld "Pliny's Sorrow" op de binnenplaats van kasteel van Arenberg in Heverlee. Gratis te bezoeken op een heel mooie locatie, bereikbaar via de poort..

De Commissie Actuele Kunst KU Leuven geeft duideing: "Op het eerste zicht straalt dit werk van Johan Creten kracht uit, dominantie zelf. Je denkt allicht dat het over een adelaar gaat met gespreide vleugels, een machtssymbool uit de Europese geschiedenis. Maar algauw blijkt het geen adelaar te zijn, maar een aalscholver. Indrukwekkend in vooraanzicht, rijst het beeld majestueus omhoog op een klassiek voetstuk. Vanuit een andere hoek gezien is het beeld echter enkel omvangrijk. Toch tonen de ruwe huid, de impressionistische afwerking van het langgerekte lijf en de opengewerkte rug ook een kwetsbaar wezen."

Dit werk van Hoegaardier Johan Creten was reeds op verschillende locaties te zien, zoals onder andere in de tentoonstelling ‘De Storm’ (Middelheimmuseum, Antwerpen 2014), in de expo ‘La Traversée’ (CRAC, Sète 2016-2017) en ’Naked Roots/Naakte Wortels’ (Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, 2018). Een bronzen versie van het beeld kreeg een permanente plaats in Antwerpen, aan de Rijnkaai nabij het Red Star Line Museum. Met dank aan GalerieTransit (Mechelen).

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio