Perentelers eisen herziening boyot van Rusland

Perentelers eisen herziening boyot van Rusland

De spandoek aan de E40 in Tienen heeft er niet lang gestaan... Foto: Raymond Billen

Tienen / Glabbeek - Op het internationale fruitcongres Prognosfruit, dit keer in kasteel Alden Biesen, is gepleit voor een herstel van de uitvoer van peren naar Rusland.

Boerenbond, de Vereniging van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) en ook de Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO) grepen Prognosfruit aan om te pleiten voor normalisering van de handelsbetrekkingen met Rusland. Het momentum zou wel eens daar kunnen zijn. Rusland is in 2019 opnieuw toegetreden tot de ‘Raad van Europa’, dat mensenrechten op het Europese continent overwaakt. Zo luidt het in Landbouwleven

"Boerenbond en NFO hopen dat dit als een toenaderingspoging kan worden begrepen en pleiten voor een grondige herevaluatie van de wenselijkheid en het nut van economische sancties. Komt er toch geen verandering in de handelsrelatie met Rusland, dan moet de EU eindelijk serieuze ondersteuning bieden aan die sectoren die het zwaarst getroffen werden. Vijf jaar geleden werd wat steun gegeven, maar toen dacht iedereen nog dat het een tijdelijk conflict betrof."

De boycot van de jongste vijf jaar treft vooral de kwekers van Conferenceperen. De sector maakrt zich sterk dat dit een product is dat qua smaak niet buiten Nederland en België kan worden aangeboden. Belgische Conference-peren zijn tot in China te vinden. Vorig jaar kwamen Vietnam en Indonesië erbij. Maar, zo luidt het, dit is een doekje voor het bloeden. Zowat de helft van de productie ging naar Rusland. Het klimaat en het Britse vertrek uit de EU kan dit najaar de malaise in de sector nog vergroten. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio