Tijdschrift duikt in stamboom en oude foto's Louis Adams

Tijdschrift duikt in stamboom en oude foto's Louis Adams

Foto uit Het Nieuwsblad jaren zeventig, voor de wegenaanleg. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Het derde nummer van 2019 van het tijdschrift Alpaidis is gewijd aan Het Schip in Nerm en de familie Adams die er tot 2005 woonde, als landbouwer, winkelier, herbergier.

De auteurs Maurice Dodion en Wasily Pedjko besteden aandacht (tekst en foto's) aan  de restauratie van Het Schip in Nerm, en naar de laatste bewoners, namelijk de voorouders van wijlen Louis Adams. De stamboom is gereconstrueerd vanaf 1790. Het fotoarchief voert terug naar de periode v'o'or de rechttrrekking van de Nermbeek en de sloping van de huizen erlangs. Daar ligt nu een grasplein. Een apart hoofdstuk handelt over de familieleden Van Autgaerden-Adams die in het Vijverhof woonden (gesloopt voor de aanleg van de Beukenlaan).

Het gerestaureerde Het Schip is geopend op zondag 8 september (10-18uur). Het Schip herbergde ooit talrijke verenigingen. Vzw Hoegaards Erfgoed kreeg bijvoorbeeld een vlag in bewaring "Help U Zelve afdeeling Nerm 1912" zonder zekerheid waar hun lokaal lag in Nerm. Feit is dat Het Schip zetel was van een of meer van de officiële booschuttersgilden (afgeschaft bij de Franse Revolutie). De achttiende eeuwse zilveren breuk (een halsketting van de hoofdman) van de gilde uit Nerm berust in het stedelijk museum in Tienen. Het is niet zeker of het object voor de tentoonstelling naar Nerm kan terugkeren.

Intekenen op Alpaidis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio