Retrospectieve voor kunstenaar Fons Stels op komst

Retrospectieve voor kunstenaar Fons Stels op komst

Fons Stels: processie in Rommersom (schilderij in privé bezit) Foto: if

Tienen / Glabbeek - Heemkundige Kring Glabbeek vzw organiseert een herdenking aan Fons Stels, kunstenaar en leraar in Bunsbeek en Tienen.

De retrospectieve Fons Stels, in samenwerkling met de familie Stels, zal plaatsvinden in het parochiecentrum van Bunsbeek, van 19 tot 23 oktober.  

Fons Stels (1911-1992) woonde en werkte de laatste twintig jaar van zijn leven in Bunsbeek. Hij studeerde af aan Sint-Lucas in Brussel. Bekend zijn zijn landschappen van Haspengouw en Hageland tot de Kempen. De heemkundige kring verzamelt ook bloemstukken en stillevens en betoont eer aan Stels als glazenier. Hij maakte glasramen voor kerken in Bunsbeek, Hoeleden, Neerwinden, enz. en in het atheneum in Tienen. Fons Stels ontwierp zelfs het wapenschild van de fusiegemeente Glabbeek. Ook beelden, tinnen schotels, pentekeningen, linosneden, aquarellen. De organisatoren tonen meer dan honderd werken van deze kunstenaar.

Stels was tevens verbonden aan de Tiense Tekenacademie en aan het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs. Hij had een atelier Studio Artis, aan de Gilainstraat in Tienen. Over zijn werk schreven stadsgenoten uit het onderwijs. Bijvoorbeeld Emiel Vandevelde: "Zijn werk als glazenier opsommen is een onbegonnen taak." En Paul Kempeneers: "Zijn solide tekenkunst komt vooral tot haar recht in zijn talrijke litho's en in zijn houtsneden. Als beeldhouwer ontwierp hij grote beelden voor kerken. Zijn Christusbeelden zijn ontelbaar."

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio