"De terugkeer naar het tijdperk van de kassei"

Vijftig jaar geleden: Outgaarden weert zich

Vijftig jaar geleden: Outgaarden weert zich

Outgaarden, gemeentehuis uit 1959. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - In 1969 verscheen een overzicht van mogelijke fusies van gemeenten. Outgaarden, dat pas drie jaar waterleiding had, verzette zich tegen elke samenvoeging.

De burgemeester van Outgaarden, Vital Nijs (CVP), besefte dat er weinig uitwegen waren. Door de aanleg van de E40 waren enkele verbindingen met Goetsenhoven afgesneden. Samengaan met Zittert-Lummen, waarvan Outgaarden pas in 1922 was afgescheiden, stond buiten kijf gezien de taalgrens. Een uithoek worden van Hoegaarden zinde de Outgaardse gemeenteraad ook niet. In 1969, zo luidde het, waren de Hoegaardse gehuchten geen toonbeeld van goed bestuur.

Een fusie met Hoegaarden, zo schrijft Het Nieuwsblad op 5 septelber 1979, betekent voor Outgaarden de terugkeer naar het tijdperk van de kassei. Dorpen, zoals Hoksem, Nerm en Rommersom, hadden binnen Hoegaarden nog geen enkele vernieuwing van straten en pleinen meegemaakt. Het autonome Outgaarden daarentegen kreeg, aldus het overzicht van Vital Nijs, een nieuw gemeentehuis en nieuwe scholen. Drie jaar eerder was waterleiding aangelegd en twee jaar geleden kwam er straatverlichting. 

Die zomer van 1969 waren er openbare werken aan de gang. Kasseien werden opgebroken en herbruikt in veldwegen. De Lummenstraat kreeg beton. De Tiensestraat, Jongensschoolstraat, Blokstraat, Geldenakenstraat, Meisjesschoolstraat, Goetsenhovensraat en Kouterstraat werden geasfalteerd. Outgaarden overwelfde de Paenhuysbeek en verbeterde de bruggen in de Kerkstraat en de Brugstraat. En de kers op de taart, vijftig jaar geleden, de golfbiljarters werden zowel individueel als in ploegverband kampioen. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio