Robert Duroi (SP.A) overleden

Robert Duroi (SP.A) overleden

Foto: robert duroi

Hoegaarden - Robert Duroi, medegrondlegger van de bestuurswissel in 1970, is in Tienen overleden.

Robert Duroi (83) is zondag overleden in Tienen. Hij speelde in 1970 een rol in Hoegaardse politiek. Samen met Henri Grootjans, beiden wonend in Nieuw Overlaar, vernieuwde hij de de socialistische partij BSP. Dat leidde bij de verkiezingen van 70 tot een ommekeer "na honderd jaar". Een coalitie van CVP en BSP nam het bestuur over van de liberale PVV. Zes jaar later verdween het BSP-duo evenwel wegens de overheveling van Nieuw Overlaar naar Tienen.

De toen 34-jarige Duroi  gaf in 1970 zijn mening in de derde persoon: "Hij betreurt dat een cultuurleven in Hoegaarden omzeggens niet bestaat. Deze jonge intellecueel is ervan overtuigd dat hij, dank zij de socialisten in de gemeenteraad, dit cultuurleven nieuw leven zal kunnen inblazen. Hij is voorstander van het invoeren van consultatieve wijkraden waarin de inwoners van onze grote wijken, zoals Overlaar, Nerm, Hauthem en Hoksem, hun specifieke noden kunnen uitdrukken."

Duroi's echtgenoot, Anny Vanhelmont, speelde nadien een belangrijker publieke rol. Zij volgde August Bogaerts na diens overlijden op als kamerlid. Ze zetelde ook in het Vlaamse parlement en was gemeenteraadslid in Tienen. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio