De Vijf Geslachten opnieuw in de Paradijshoeve

De Vijf Geslachten opnieuw in de Paradijshoeve

De vaandels van de Geslachten en hun Confrerie in de Paradijshoeve Foto: if

Hoegaarden - De vertegenwoordigers van de Vijf Geslachten (die tot voor de Franse revolutie het bestuur uitmaakten in Hoegaarden) keren terug naar hun basis in de gerestaureerde Paradijshoeve aan de Houtmarkt.

De hoeve wordt gerestaureerd door de nieuwe eigenaar Chris Michel. Hij ontving er op de jongste regentiedag de Confrerie der Vijf Geslachten. Sindsdien hebben zij er een lokaal ter beschikking met onder andere de vaandels van de families: De Zwarte Merel (Sweerts-Sweerts), Het Groene Klaverblad (Sweerts-Van Osmael), De Gulden Lelie (Van Nerum-Sweerts), Het Zilveren Zwaard (Hoebancx-Sweerts) en De Zilveren Stuysvogel (Struys-Sweerts). Later komen hun wapenschilden ook aan de gerestaureerde toegangspoort.

De Paradijshoeve werd vanaf 1700 door de familie Sweerts bewoond. In 1741 werd de Confrerie der Vijf Notabele Geslachten van Hoegaarden gesticht. Sedertdien beheert zij een studiebeurzenstichting. De vijf families leverden burgemeesters en pastoors-deken tot in de 18de eeuw. Ze verdween in 1871 maar in 1961 richtte Hubert Van Nerum de afdeling van de De Gulden Lelie opnieuw op. In 1971 volgde dan de Confrerie. De hoofdraad vergadert vier keer per jaar in het Nieuwhuys. Het gezelschap organiseert ook de jaarlijkse herdenking van de gevallen Amerikaanse vlieger George Parramore, dit jaar op zaterdag 30 november.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio