Buren geloven nog wel in musea en bezoekerscentra

Buren geloven nog wel in musea en bezoekerscentra

Kasteeldomein in Opheylissem. Foto: google street view

Tienen / Hoegaarden - Bij de zuiderburen Geldenaken en Hélécine worden dit jaar drie nieuwe "musea" geopend of aangekondigd. In Tienen en Hoegaarden gingen er de jongste jaren drie/vier musea en bezoekerscentra dicht.

Terwijl in Tienen het Suikermuseum sluit, en eerder al heemkundige museum van Goetsenhoven verdween en zowel het heemkundig museum als het brouwerijcentrum van Hoegaarden werden opgedoekt, gaan in de twee zuidelijke (Waalse) buurgemeenten nieuwe instellingen open. In 2019 ontstond in het domein van Opheylissem voor kinderen een belevingscentrum rond de prehistorie. In de zomer werd in Petrem (Piétrain) een museum voor de klavierinstrumenten ingewijd. Vorige maand kondigde men in Geldenaken de oprichting aan van een centrum rond het gebruik van onze Gobertangesteen.

Het Kasteel van Heylissem omvat nu ook een oudheidkundig museum (het Musée d’Interprétation Archéologique du Brabant wallon) dat zich richt tot de kinderen. De opgravingen van Orp-le-Grand (KULeuven) hebben aanwijzingen blootgelegd van het dagelijkse leven van de Cro-Magnon mensen. In ateliers kunnen kinderen hun prehistorische werktuigen gebruiken (lemmet, krabber, graveerstift, zwikboor,…), vuur maken met silex en marcasiet en jagen met behulp van een werptuig en een werpspies. Ander ateliers leren kinderen de angst voor duisternis te overwinnen en nodigen uit om een prehistorisch orkest te vormen en te schilderen op de wanden van de grotten van Folx-les-Caves.

In augustus werd in het oude postkantoor van Piétrain (Rue Longue 192) het privé museum voor muziekinstrumenten ingewijd. Hij zal open staan voor schoolgroepen en particulieren. Michel Crèvecoeur is organist, gewezen secretaris van de academie. Hij richtte enkele lokalen in met orgels, piano's,... En tegelijk ontstond er een concertzaal voor negentig personen. 

Na de lezing en de voorstelling van een boek over de lokale bouwstenen wordt nu in Geldenaken ook de opichting van een bezoekerscentrum voor de Gobertangesteen in het vooruitzicht gesteld. "Het witte goud van Waals-Brabant", dat ook werd gewonnen in Hoegaarden, is gebruikt in tal van monumenten in de streek Tienen-Geldenaken, maar ook elders. Daardoor kan men de toren van het Brusselse stadhuis als logo gebruiken ter promotie van dit toerisme in Oost-Brabant.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio