Oorlogsauteur bekijkt ook het vliegveld van Meldert

Oorlogsauteur bekijkt ook het vliegveld van Meldert

Cover van het jongste boek. Foto: www.hangarflying.eu

Hoegaarden - Peter Celis behandelt in zijn boek over de luchtvaart in 1940-45 ook het vliegveld van Les Burettes (nadien Le Culot) in Meldert. De taxibaan, parallel aan de Stenenkruisweg, wordt in ere hersteld.

Hangar Flying belicht het boek van Peter Celis over piloten en vliegtuigen die hebben gestreden tijdens het Ardennenoffensief (1945). Daarin komt ook de laatste suiptrekking van de Duitse luchtlacht aan bod, de operatie Bodenplatte op 1 januari 1945. Die was gericht tegen geallieerde vliegvelden in België, Frankrijk en Nederland. De aanval was een ramp voor de Luftwaffe die zeer veel piloten en vliegtuigen zou verliezen.

Eén van de doelen was vliegveld Les Burettes (of Le Culot Oost) in Meldert (nadien verplaatst naar Bevekom). De aanvallers raakten de weg kwijt en Le Culot werd die dag niet getroffen. Het eerste deel van dit boek bundelt foto's van vliegtuigen uit 1944-1945. Daarbij beelden van achtergelaten Duitse vliegtuigen en oorlogsinfrastructuur op vliegvelden als Asch, Bierset, Chièvres, Florennes, Le Culot, Melsbroek, Sint-Truiden, enz.

Van Les Burettes zijn op de grens van Willebringen en Meldert zijn nog betonnen constructies bewaard. Die worden in ere gesteld als onderdeel van de ruilverkaveling in die omgeving. Overheid en vrijwilligers/documentalisten bereiden voor toekomend jaar een gedenkteken en tentoonstelling voor. Dit lokaal aspect van de luchtvaartgeschiedenis begon in 1936: Belgische vliegtuigen werden er gebombarderd in mei 1940, het terrein is verplaatst door de Duitsers naar Bevekom, dat vliegveld is nadien door Amerikanen overgenomen, het terrein in Meldert bleef als schijnvliegveld bestaat, tot 1946.

Eerder bericht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio