Grondwaterreserve blijft laag in Getestreek

Grondwaterreserve blijft laag in Getestreek

Waterreservoir tussen Overlaar en Oorbeek. Foto: google street view

Hoegaarden - De grondwaterreserve in Hoegaarden blijft lager dan normaal, al geruime tijd.

Op 6 november waren de absolute grondwaterstanden op nog 40,3% van de locaties in Vlaanderen historisch zeer laag, op 39,0% van de locaties laag en op 20,8% van de locaties normaal. De grondwaterstanden blijven dus vooral zeer laag en laag, maar de situatie is momenteel wel beter dan begin november 2018. In september was de toestand penibel, even slecht als in het najaar van 2018.

Op het meetpunt Hoegaarden is beterschap genoteerd in de afgelopen maand. Dat geldt voor de hele Getevallei, in tegenstemling tot zuidelijke Dijleland waar de waterreserve verder daalde. Op een vijfpuntenschaal van "zeer laag" tot "zeer hoog" grondwaterpeil staat Hoegaarden op het tweede laagste peil ("lager dan normaal"). Een aantal Hagelandse meetpunten en alle peilingen in Zuid-Limburg tonen een nog slechter beeld.

De Databank Ondergrond Vlaanderen ziet dat vooral in Vlaams-Brabant en Limburg ook volgende maand nog zeer lage grondwaterstanden blijven bestaan. Toch is wordt in Oost-Brabant een betere balans verwacht dan in oktober-december van vorig jaar. Toen werd in Hegaarden de allerlaagste waterstand genoteerd, zonder uitzicht op beterschap bij normaal winterweer. De reserve werd toen in heel de streek (een tiental meetpunten) als historisch laag omschreven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio