Jeroen D'Hoe op radio: "Muziek blijft niet hangen. Oor in, oor uit"

Jeroen D'Hoe op radio: "Muziek blijft niet hangen. Oor in, oor uit"

Jeroen D'Hoe (in het gemeentehuis). Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - "Millennials herkennen hits uit de tijd van hun ouders beter dan die van in hun tijd", zei musicoloog Jeroen D’Hoe (KULeuven, woonachtig aan de Pastorijstraat) vandaag op Radio 1.

Professor Jeroen D'Hoe was te gast in Nieuwe Feiten, het middagprogramma op Radio 1. Daarbij ging het over een onderzoek uit New York waaruit bleek dat  twintigers liedjes van vroeger beter herkennen dan die van nu. Ze herinnerden zich de hits uit de jaren zeventig, uit een periode voor hun geboorte. Dat komt, verklaarde D'Hoe, omdat de popmuziek enorm is veranderd door het samplen. De song ontstaat op basis van korte klankfragmenten en niet meer na de vondst van een bijzonder stukje muziek.

Jeroen D'Hoe: "Met beperkte bouwstenen worden volledige songs gemaakt, die dan heel repititief klinken. Dezelfe backing track - alles behalve de zangstem - wordt hergebruikt. Die technologie is wijd verspreid, soms hoor je letterlijk hetzelfde bij verschillende zangers. Er wordt heel veel gemaakt met de computer. Het publiek valt dat niet op, musicologen wel. De creativteit om een vondst te ontwikkelen is vervangen door een andere vorm van creativiteit."

Volledig interview.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio