Een project voor woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen

Een project voor woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen

Foto: provincie vlaams-brabant

Hoegaarden - De provincie Vlaams-Brabant keurde vijftien nieuwe projecten goed voor de renovatie van woningen bij kansengroepen. Er zijn ook tien woningen hiervan gelegen in Hoegaarden.

 

Met de maatregelen wil de provincie ouderen en mensen met een laag inkomen helpen de veiligheid, de woningkwaliteit en het energieverbruik van hun woningen te verbeteren. Het gaat om 150 bijkomende woningen, telkens tien in de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Diest, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Liedekerke, Lubbeek, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw.

"We streven naar een Vlaams-Brabant waar zoveel mogelijk mensen betaalbaar en duurzaam kunnen wonen”, zegt Bart Nevens (N-VA), gedeputeerde van wonen. “Uit onderzoek blijkt immers dat ondanks de vele beleidsinspanningen van de laatste tien jaar de situatie van ouderen, mensen met een laag inkomen en het onderste segment van de private markt niet verbetert. Nochtans is hier de grootste winst aan energiebesparing te halen. Het ontbreekt de mensen soms aan de nodige financiële middelen om de noodzakelijke investeringen te pre-financieren. Veelal zijn ook administratieve kennis en technisch inzicht niet aanwezig." 

In 2017 startte de provincie Vlaams-Brabant met woningrenovatie bij mensen met een lager inkomen in negen gemeenten. Nu volgt een nieuwe reeks. Samen met de lokale besturen worden tien woningen geselecteerd. De bewoners kunnen rekenen op individueel advies, technische en sociale begeleiding, zowel tijdens de planning, als bij de aanbesteding en de uitvoering van de werken. De financiële ondersteuning gebeurde via subsidieretentie: verbouwers krijgen een budget dat pas moet terugbetaald worden op het ogenblik dat de woning een andere eigenaar krijgt.

De investering voor de renovatie van deze 150 huizen bedraagt vijf miljoen euro, dat is 300.000 euro per gemeente of 30.000 euro per woning.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio