Milieuraad keurt bloembollen op aanwezigheid pesticiden

Milieuraad keurt bloembollen op aanwezigheid pesticiden

Geveltuinen (niet in Tienen). Foto: rr

Tienen - De stedelijke milieuadviesraad waarschuwt voor pesticiden in bloembollen. Maar hij juicht de beplanting van boomspiegels en gevels door burgers toe.

"Bij de aanschaf van bloembollen dient opgepast, want bij de klassieke teelt worden
erg veel pesticiden gebruikt die bovendien ook in de aanplantingsbodem terecht komen. De ‘gewone’ gekweekte bloembollen uit Nederland zijn chemisch te vervuild
en tasten de insecten en de vogels aan met sterfte tot gevolg", aldus de raad. Hij adviseert het gebruik van biologische bloembollen en zelfs soorten die inheems zijn. De aankoopprijs van de bio-bloembollen is niet zoveel hoger.

De adviestraad ziet dat burgers de boomspiegels onderaan het stadsgroen zelf beplanten. Ook dat geeft een meerwaarde voor de biodiversiteit in de stad. Er
kunnen bloemen in de roosters worden aangeplant, maar ook heesters. In de Gilainstraat hebben een paar bewoners in de boomroosters bloemen ingezaaid. Elders zal de stad dat zelf gaan doen. (o.a. in de Vierde-Lancierslaan en de Goossensvest). 

Op sommige plaatsen in Tienen zijn er de afgelopen jaren mooie geveltuintjes aangelegd (bijvoorbeeld achter het station). De stad betaalt momenteel de helft van de reële kosten voor de aanleg van het tuintje. Helaas zijn er momenteel weinig aanvragen. Betere  promotie is wenselijk, aldus de milieuadviesraad. In de stationsbuurt heeft een tiental bewoners een gezamenlijke aanvraag ingediend.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio