Gemeentebestuur overweegt Sint-Niklaaskerk te verkopen

Gemeentebestuur overweegt Sint-Niklaaskerk te verkopen

Kerk in Outgaarden. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Toeval of niet, maar op sinterklaasdag raakte bekend dat het gemeentebestuur van Hoegaarden overweegt de Sint-Niklaaskerk met pastorietuin in Outgaarden te verkopen. Het Dorpscomité trekt tegen dat voornemen van leer.

door Achiel Baeken

Eerder gaf het gemeentebestuur te verstaan de pastorie naast de kerk te willen verkopen maar niet de aanpalende tuin, waarin verenigingen openluchtactiviteiten organiseren. Het Dorpscomité steigerde toen. De pastorie is in Outgaarden nog de enige plek waar verenigingen kunnen vergaderen. Nu de tuin en zelfs de kerk op het verkooplijstje komen, wordt de consternatie in het dorp alleen maar groter.

“Ja, er komt een onderzoek naar de verkoop van de kerk en de tuin”, bevestigt schepen van Erfgoed Marleen Lefevre (CD&V). “Maar een verkoop zal niet gebeuren zonder overleg met het Dorpscomité. Het moet niet vrezen dat verenigingen zonder lokalen zullen vallen. We zoeken zeker naar alternatieven in het dorp.”

“Over een mogelijke verkoop van de kerk is ook het laatste woord nog niet gezegd”, gaat ze verder. “Al maanden is de kerk op slot wegens bouwvalligheid. De vraag is wat de kosten zullen zijn om ze te restaureren. Is zo'n een uitgave nog wel verantwoord? Bovendien moet Onroerend Erfgoed een toelating geven voor een verkoop, want de kerk is geklasseerd als monument. Ook de zegen van het bisdom is nodig. Daarnaast rijst de vraag welke bestemming de kerk kan krijgen.”

Secretaris Achiel Van den Steen van het Dorpscomité zegt verbaasd te zijn over de intentie om te verkopen. “Zoeken naar een alternatief voor het verenigingsleven?”, reageert hij. “Er is in Outgaarden geen alternatief. De voetbalkantine is verpacht en het gemeentehuis verkocht. Ik hoorde al wel dat de kleuterschool in aanmerking kan komen voor verenigingen. Ik zie ons al op kleuterstoeltjes gaan zitten.”

Op dinsdag 17 december komt het meerjarenplan, met de verkopingen, op de gemeenteraad. (be)

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio