Honderden bijnamen van Hoegaardiers in tijdschrift

Honderden bijnamen van Hoegaardiers in tijdschrift

Wasily Pedjko (als fotograaf) op een Okravergadering. Foto: Raymond Billen

Hoegaarden - Hoegaards Erfgoed publiceert de bijnamen van honderden Hoegaardiers. Die zijn genoteerd uit de mond van de aanwezigen op de bijeenkomsten van seniorenbeweging Okra.

Het tijdschrift Alpaidis drukt een eerst reeks bijnamen af, beginnend met de letters A en B. Maurice Dodion en Wasily Pedjko maakten daar werk van. Pedjko noteerde alle namen uit de mond van de leden van Okra op hun maandelijke bijeenkomsten. Leden namen dat als huiswerk mee om in hun buurt nog meer namen op te vragen. Dodion voegde daar anecdotes uit het verdere verleden aan toe. Hij schreef de inleiding erbij: voornamen zijn ouder dan familienamen, een bijnaam ontstond op basis van verdiensten of kenmerken.

De eerst gepubliceerde lijst gaat van Ailie van Tongkes (Vanherwegen uit de Vroente, Tongkes komt van Antoon) tot Buikske (Hobin, Koekoek-cafe in Outgaarden). In deze reeks komen ook bekende dorpsgenoten voor zoals Baare Gazet (vader van dichter Freek Dumarais uit de Doelstraat), Bare Bessem (Hubert Bessemans, de eerste honderdjarige in 1964) en Bare Brem (bezembinder, uit het café aan de Stoopkensstraat).

Maurice Dodion vertelt erbij hoe burgemeester Henri Dotremont  (1853-1926) aan zijn bijnaam de Piqueur kwam (als veearts). Bakker Benny Swinnen is er een van Petrol, naar zijn betovergrootvader Vangramberen. Die man verkocht indertijd petroleum in kruikjes. Maar in de tijd van de drooglegging, rond 1900, deed hij er jenever in. Jean Matheesens, een Antwerpse natiebaas die trouwde in Hoegaarden, noemde men Bavet omwille van zijn lange baard. Alpaidis drukt een familiefoto af, aan hun huis aan het Gemeenteplein.

De heemkundige kring nodigt iedereen uit om aanvullingen en correcties over bijnamen aan hen over te maken. Volgende reeksen, tot en met de  Z, verschijnen in Alpaidis. Voor de eerstvolgende jaargang (4 nummers) betaalt u 15 euro op BE23 3630 8110 6891 van vzw Hoegaards Erfgoed. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio