Minister weigert vergunning voor windturbines aan E40

Minister weigert vergunning voor windturbines aan E40

Foto: storm.be

Tienen / Hoegaarden - N-VA toont zich blij om de weigering van vergunning voor het windturbineproject langs de E40 ter hoogte van Bierbeek, Boutersem, Tienen en Hoegaarden.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) maakt bekend dat de omgevingsvergunningsaanvraag voor een windturbineproject langs de E40 is geweigerd. Het windturbineproject was gepland in de gemeenten Bierbeek, Boutersem, Tienen en Hoegaarden. “De betrokken gemeenten hadden reeds een negatief advies gegeven over de komst van zestien windmolens”, zegt Tiense schepen Ine Tombeur (N-VA). 

“De reden van de weigering is dat bij de beoordeling ten gronde werd vastgesteld dat de geluidshinder voor de finaal aangevraagde windturbines niet afdoende was onderzocht”, verduidelijkt N-VA schepen Maarten Devroye van Boutersem. “Bovendien konden er geen afdoende garanties voor handhaving voorgelegd worden.” 

De minister wees de reeds eerder gewijzigde vergunningsaanvraag nu ook af. Er kan niet met zekerheid worden gesteld dat het project geen aanzienlijke milieueffecten kan veroorzaken.
Volgens gemeenteraadslid Liselore Fuchs (N-VA) uit Hoegaarden gaven de simulaties namelijk aan dat deze normen ’s avonds en ’s nachts zouden overschreden kunnen worden. Ook de slagschaduw van de 150 meter hoge turbines kon mogelijks overlast veroorzaken.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio